Loading...
 • Voor 23.59 besteld, morgen in huis
 • Gratis achteraf betalen
 • Altijd de beste prijs

  Brandwacht: de menselijke brandpreventie bij risicovolle taken

  Het voorkomen van brand of het voorkomen van ernstige gevolgen bij het ontstaan van brand is natuurlijk erg belangrijk, zeker op plekken waar de risico’s bovengemiddeld hoog zijn. Allerlei technische zaken kunnen hier een bijdrage aan leveren en zijn buitengewoon waardevol, maar misschien wel de belangrijkste hulpbron in het voorkomen van brand is de mens zelf. We bespreken de menselijke vorm van brandpreventie die bedrijven kunnen inzetten: de brandwacht. Wat doet een brandwacht en waarom moet je kiezen voor een brandwacht van G4S Fire & Safety?

  Wat doet een brandwacht?

  De taak van een brandwacht is om preventief toezicht te houden om daarmee brand en onveilige werksituaties te voorkomen. Een brandwacht registreert en houdt toezicht op de juiste toepassing van veiligheidsmaatregelen in situaties waar er sprake is van complex werk en risicovolle taken. Ook ziet een brandwacht toe op het naleven van veiligheidsprocedures en het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij overtreding van voorgeschreven maatregelen spreekt hij medewerkers hierop aan. 

  Bij calamiteiten

  Een brandwacht heeft als hoofddoel om te voorkomen dat er brand ontstaat. Mocht dat toch gebeuren, dan heeft hij ook taken bij calamiteiten. Hij is verantwoordelijk voor het alarmeren van hulpdiensten en daarnaast ook voor het evacueren van medewerkers. Zelf bestrijdt de brandwacht een (kleine beginnende) brand met de beschikbare middelen terwijl hij wacht op de brandweer. Waar mogelijk assisteert de brandwacht. Als er sprake is van levensbedreigend gevaar en in het geval dat de beheersmaatregelen niet effectief blijken te zijn, is de brandwacht geautoriseerd om het werk stil te leggen. 

   

  Brandwacht inschakelen?

  Als bedrijf interesse in het inschakelen van een brandwacht? Een goede keuze is om een brandwacht van G4S Fire & Safety in te schakelen. Hun brandwacht voldoet altijd aan strikte functie-eisen. Zo is een brandwacht van G4S Fire & Safety altijd in het bezit van het VCA-VOL diploma (Veiligheid voor operationeel leidinggevenden) en het diploma vanaf niveau Brandwacht en manschap A en/of B. Ook is de brandwacht in het bezit van de certificaten Werken als buitenwacht en Kleine blusmiddelen en watervoerende armaturen. Hij weet hoe gasmetingen in de petrochemie uitgevoerd moeten worden, heeft ruime ervaring met HSE en zal op de hoogte gebracht worden van bedrijfsgerichte instructies ten aanzien van huis- en gedragsregels, alarmering, noodprocedures en vergunningverlening.

  Zeker geen overbodige luxe, het inschakelen van een brandwacht als bedrijf, zeker als er sprake is van het uitvoeren van risicovolle taken en complex werk. Een brandwacht kan veel ellende voorkomen voor bedrijven, zeker als je er een inschakelt die alle relevante papieren op zak heeft!